Uusimmat julkaisut
Arkistot

Tilastoista teho puttaamiseen

“Strokes gained” tilastoinnin mukaan PGA Tour pelaajan tärkein puttimatka on 1,8 metriä (6 jalkaa). Tuolta matkalta eroja syntyy pelaajien välillä. Kaikki upottavat lyhyemmät metrin putit lähes aina ja pidempien puttien upotuksien osuudet putoavat nopeasti pieniksi myös hyvillä puttaajilla. Viidestä metristä uppoaa vain joka viides putti. Kymmenestä metristä tulee keskiarvolla yhtä monta kolmeputtista kuin upotusta.

Amatööreille eli meille tärkein puttimatka on hieman lyhyempi kuin PGA Tourilla eli 1,5 metriä (5 jalkaa). Samasta syystä kuin ammattilaisilla. Kaukaa pallo ei uppoa kuppiin ja metrin päästä eroja ei pääse syntymään, koska kaikki upottavat alle metriset samalla todennäköisyydellä.

Tilastoista löytyy siis selkeä syy miksi tourpelaajat keskittävät eniten aikaa harjoitus greenillä alle 2 metrin puttien harjoitteluun. Pitää tietenkin muistaa, että tuo on myös se matka lipusta, johon pallo päätyy useimmin PGA Tourin pelaajilla.

Kumpi on sitten tärkeämpää? Puttien upottaminen vai kolmen putin välttäminen?
PGA Tourin tilastonikkari Mark Broadie paneutui tätä kysymykseen GOLF.com artikkelissa.

Artikkelissa todetaan, että Tourin tilastot osoittavat, että lyhyiden ja keskipitkien puttien upottaminen on selvästi tärkeämpää kuin kolmeputtaamisen välttäminen 2,4 metrin matkalta. Hyvät puttaajat saavat selvästi suuren osan edustaan upottamalla useammin lyhyiltä ja keskipitkiltä matkoilta. Tärkein etäisyys upotuksille on 0,9 m – 2,4 m välimatka.
Mark toteaa, että tourin parhailla puttaajilla on jotain yhteistä:  he ovat aggressiivisempia ja jättävät putteja harvemmin lyhyeksi ja ottavat mieluummin hieman pidemmän comeback putin.
Yhteenveto: Lyhyet (0.9 – 2,5m) putit siis ratkaisevat. Paremmat lyhyet putit tuottavat enemmän yhden putin väyliä ja vähemmän kolmen putin väyliä

Kommentti:  Pat Goss, Luke Donaldin valmentaja, on todennutkin, että ” en usko, että golfissa on mitään tärkeämpää taitoa, kuin puttipituuksien kontrolointi”.

Lopuksi todetaan, että 80 tulosta pelaavat kolmeputtaavat keskimäärin kerran per kierros, 90 pelaavat kaksi kertaa ja 100 pelaavat kolme kertaa. Eli siis klubipelaajilla selkeimmät erot griineillä syntyvät juuri upotuksista.