Uusimmat julkaisut
Arkistot

Trackman, mikä ihmeen Trackman?

[fusion_text][fusion_text][fusion_text]Trackman on tutka, joka mittaa mailan ja pallon liikerataa. Jokaisesta lyönnistä tallentuu lähes kolmekymmentä eri numeroarvoa

Itse en ole koskaan käynyt Pro tunnilla, lyönyt simulaattorissa tai fitannut mailoja. 29.1.2014 päätin, hetken mielijohteesta, testata Trackmania GolfPointista, ilman opetusta, koska se sattui olemaan vapaana ja olin muutenkin siellä lyömässä talviruostetta pois.

Laite teki heti syvän vaikutuksen. Trackman näytti välittömästi lyönnin jälkeen kaikki tärkeät tiedot lyönnistä: Pallon lähtönopeus, mailanpään nopeus, pallon lähtökulma, pallon taka- ja sivukierteet, mailan tulokulma, osuman tehokkuus, pallon lentorata ja lakikorkeus, mailan lavan asento ja suunta osumahetkellä sekä eri lyöntien pituudet(carry and total). Tämän lisäksi se näytti jokaisen lyönnin halutussa visuaalisessa muodossa ja perustuen mailaan ja mailanpään nopeuteen se kertoi/näytti, mitä numeroarvojen olisi pitänyt olla. Maila valintojen lisäksi sovellukseen pystyy merkitsemään erilaisilla tageillä esim. mikä mailamerkki, mikä varsi, mikä ote, kuka lyö, jne.

Itse opin golflyönnistä ja varsinkin omasta golflyönnistäni tuon yhden tunnin aikana enemmän, kuin koko golfurani aikana yhteensä ja kaikki tämä maksoi nyt vain 20 euroa (Trackman tarjous 10e+lyöntipaikka 10e).

Trackmaniin suoritetut lyönnin tallentuvat järjestelmään ja raportti on luettavissa selaimen kautta milloin vain. Lisäksi raportti lähetetään sähköpostiisi.

Suostuttelin isäni heti seuraavalla viikolla mukaan ja niin vain myös tuo “jääräpää” alkoi käsittämään painon siirron merkityksen golflyönnin ja osumahetken kannalta. Kummasti tuon trackman ajan aikana isäni 7 raudan peruspuolikylkkärin yli 10 asteen nouseva attack angle eli mailan tulokulma osumahetkellä muuttui -1 asteen tulokulmaksi, spinraten kasvaessa about 5000 rpm:ää. Ai niin, kustannus oli nyt 10e/hlö, koska jaoimme lyöntipaikan isäni kanssa.

Alla on muutamia omia kuvakaappauksia, jotka antavat hyvän käsityksen Trackmanista. Svingiratakuvissa oranssilla pystyviivalla on merkitty svingin pohja/alin kohta. Lisäksi kuvista löytyy PGA tourin keskiarvotulokset.

Suosittelen lämpimästä kaikille ikään, sukupuoleen ja tasoitukseen katsomatta.

Hifistelijöille suosittelen Trackman sovelluksen asentamista omalle koneelle (softa on täysin ilmainen ja löytyy trackmanin kotisivuilta), Ohjelmalla voi pyörittellä ja hämmästellä lyöntejä tuolla samalla ohjelmalla, kuin alan liikkeet/opettajat. Lisäksi lyönnit saa ohjelmasta ulos erilaisissa muodossa, esim. excel-taulukkona.

ps. Kyse ei ole amerikan ihmeestä, vaan tanskalaisen insinöörin innovaatio lähti liikkeelle Irakin sodan ajoilta, jolloin hän sai tehtäväkseen laskea ohjuksen lentoradan, nopeuden ja suunnan. Jotain hyvää siis Irakin sodastakin.

Tero J Järvinen

[/fusion_text]