Uusimmat julkaisut
Arkistot

Viheriöt kutsuvat!

Kiitän jo etukäteen kaikkia tulevista golfkierroksista ja siitä, että pidämme yhdessä huolta kaikkien viihtyvyydestä, positiivisuudesta ja hyvästä tunnelmasta PuulaGolfissa ja tietysti myös muillakin golfkentillä.

Haluan myös näin kauden alussa muistuttaa golfin perusajatuksesta.
Golfpelin henki koostuu toisten pelaajien huomioonottamisesta, pelaajien hyvästä käytöksestä, kohteliaista tavoista, hyvästä urheiluhengen mukaisesta ja kenttää kunnioittavasta toiminnasta. Näihin kaikkiin me voimme jokainen vaikuttaa omalta osaltamme myös pienillä asioilla.

Nautitaan pelaamisesta ja otetaan rennosti, mutta pelataan silti ripeästi ja muiden tahdissa
Katsoin US Mastersin kokonaan ja oli mielenkiintoista huomata, että sunnuntain finaalipäivänä kaikki peliryhmät pelasivat Augustan vaativan kentän neljässä tunnissa. Jordan Spieth upotti viimeisen puttinsa 4h ja 3 min kuluttua startistaan. Kun katsoi miten paljon pelaajat käyttivät caddien kanssa aikaa lyönteihin valmistautumiseen, useisiin harjoitussvingeihin, itse lyönteihin ja viheriötyöskentelyyn /puttilinjojen lukemiseen, niin tuo neljä tuntia tuntuu aika käsittämättömältä. Miten he tekevät sen? Väylällä pysymisellä se ei ainakaan selity, koska esim. Tiger Woodsilla oli ainoastaan kaksi väyläosumaa koko finaalikierroksella ja hän oli ainakin kymmenkunta kertaa metsässä puiden takana pähkimässä ulospääsyä ja satoja katsojia jouduttiin siirtämään. Yksi syy tähän täytyy olla heidän erittäin tehokas liikkuminen. Tiiboxeista ampaistaan ripeästi eteenpäin, pallon ollessa vielä ilmassa ja viheriötä lähestyessä putteri on jo valmiina kädessä. Itse asiassa kilpapelaajat haluavat mennä mahdollisimman nopeasti omalle pallolle odottamaan edessä olevan kentän tyhjenemistä, koska tällä tavoin he maksimoivat lyöntiin ja sen valmistautumiseen käytettävissä olevan ajan. Juttutuokiot he jättävät tiiboxeihin. PGA Tourilla peliryhmien tahtia seurataan tarkasti. Tästä hyvänä esimerkkinä Arnold Palmerin kutsukisa, jossa kisaa johtanut Henrik Stenson ja hänen peliryhmänsä joutui aikatarkkailuun finaalipäivänä, koska he jäivät edellä menevästä ryhmästä liikaa.

Suomessa tämä ripeys on välillä kääntynyt hieman väärin päin. Varsinaisten lyöntien väliin mahtuu kaikennäköistä “matelemista” ja “säätämistä”, mutta itse lyönnit tehdään kiiruhtaen, griineillä hoppuillaan ja puttaaminen on äkkiä alta pois-puttaamista. Olen ollut monesti todistamassa, kun nämä “lyöntikiiruhtajat” sadattelevat sitten clubilla niitä pelaajia, jotka katsovat “turhaan” puttilinjoja eri suunnista ja tekevät “turhia” harjoitussvingejä.

Valmistaudutaan lyöntivuoroomme
Pelaajan tulisi olla valmis pelaamaan, kun on hänen lyöntivuoronsa. Valmistautumattomuus ja pelivuorojoustamattomuus näkyy monasti kentillä silloin, kuin peliryhmän pallot ovat eri etäisyyksillä ja eripuolilla väylää, mutta ne eivät ole kuitenkaan toistensa lyöntilinjalla. Jostain syystä pelaajat eivät mene omille palloilleen, vaan menevät ryhmänä sille pallolle, joka on kauimmaisena lipulta. Pelaajat seisoskelevat sitten lyöntivuoronsa suorittaman pelaajan takana ja vasta tämän lyötyä, siirtyvät yhtenäisenä ryhmänä seuraavan pallon luokse. Myös viheriöillä pidetään lyöntivuoroista harjoituskierroksilla ehkäpä hieman liian tiukasti kiinni.

Viheriöllä
Muistakaa etsiä pallon alastulojälki ja korjata se. Myös muiden jäljet saa ja pitää korjata.
Vaikka alastulojälki ei ole sinun puttilinjalla, niin se on varmuudella jossain vaiheessa jonkun muun linjalla tai jopa sinun omalla linjalla seuraavalla kerralla, Jokainen miestä tietää sen fiiliksen, kun juuri ennen kuppiin tipahtamista pallo pomppaakin alastulojäljestä vinoon. Muistakaa myös varoa reiän reunoja, kun huollatte lippuja, otatte lipun pois tai laitatte lippua takaisin kuppiin.

Ohittamista
Peliryhmän tavoite, pelistä nauttimisen lisäksi on pysyä edeltävän peliryhmän pelitahdissa. Jos etäisyyttä syntyy yhden tyhjän reiän verran ja takana tuleva ryhmä joutuu odottelemaan, tulee takana tuleva ryhmä päästää ohitse, oli ryhmän koko mikä tahansa. Sama tilanne syntyy, vaikka edessä ei olisi tyhjää reikää, mutta takana tuleva ryhmä pelaa selvästi nopeammin.
Jostain syystä ohitusta pidetään helposti jollainlailla kummajaisena tai jopa häpeänä, mutta esim. Lahden moottoritiellä ohittaminenhan on elinehto joustavalle liikenteelle. Ohitelkaa ja antakaa ohituslupia kentällä rohkeasti, mutta turvallisesti. Kenenkään jaloille ei saa lyödä.

Lopuksi
Yritän tällä kaikella sanoa, että kaikki mikä tapahtuu lyöntien välissä, pitäisi tapahtua ripeästi ja sujuvasti, mutta itse lyöntiin ja puttiin kannattaa, saa ja oikeastaan pitääkin valmistautua ja keskittyä rauhasta. Tämä on avain parempiin tuloksiin ja sitä kautta rennompaan, hyväntuulisempaan, sujuvampaan ja hauskempaan peliin kaudella 2015.

Toivotan rentoa ja nautinnollista golfkautta 2015 kaikille!

Tero

Tästä liitteestä löydät keskeisiä pelisääntöjä, jotka on hyvä palauttaa mieleen, näin kauden alussa.