Uusimmat julkaisut
Arkistot

The Ryder Cup

Nyt kun PuulaGolfin oma Raider Cup on pelattu, niin ajattelin hieman kertoa, minkälainen kilpailu on varsinainen The Ryder Cup, joka toimi esikuvana meidän omalle Raider Cup tapahtumalle.

Joka toinen vuosi pelattava The Ryder Cup on lajissaan klassikko. Se on enemmän kuin pelkkä golfkilpailu. Euroopan ja Yhdysvaltojen 12 parasta pelaajaa eivät pelaa rahasta vaan puhtaasti maineesta ja kunniasta. Varsinkin Yhdysvalloissa Ryder Cupin arvostus on korkea. Tapahtuma on noteerattu heti seuraavalle sijalle olympialaisten, Super Bowlin ja jalkapallon MM-kisojen(kun USA mukana) jälkeen. Pelkästään tv-katsojia lasketaan olevan yli 500 miljoonaa 200 maassa.

Ryder Cup on siis maailman arvostetuin, seuratuin ja suosituin golfkilpailu. Parhaiten Ryder Cupin suuruudesta saa kuvan, kun sitä miettii vuoden 2014 numeroina:

 • 7500 Henkilöstön määrä, jotka työskentelevät tapahtuman parissa (lukuun ei kuulu televisio ja media)
 • 2700 ravintopuolella, 1500 marshallia, 650 poliisia, 600 hotellissa ja klubitalolla, 350 myynnin vapaaehtoista, 200 tulospalvelussa
 • 82 vanhimman vapaaehtoisen ikä, nuorin 16 – vapaaehtoisia 25 eri maasta
 • 14 278 istuinta
 • 16 jättiscreeniä eri puolilla kenttää
 • 500 000 litraa vettä päivässä
 • 40 000 neliötä telttatilaa
 • 25 kilometriä yleisön ja pelialueen erottavaa köyttä
 • 946 virallista toimittajaa ja valokuvaajaa 376 eri mediaan
 • 900 tv-henkilöstöä ympäri maapallon
 • 80 kilometriä TV-kuitukaapelia
 • 185 televisiokeskusta, jotka saavuttavat arviolta 544 miljoonaa taloutta
 • 250 000 katsojaa koko Ryder Cup –viikon aikana 96 eri maasta, mukaan lukien 2844 USA:n joukkueen amerikkalaista fania
 • 18 000 yleisön kuluttama burgerien määrä, mukaan lukien 15 000 pulloa vettä, 15 000 kuppia teetä tai kahvia, 10 000 annosta fish and chipsiä, 10 000 pihviburgeria, 4500 sandwichiä ja 1000 pekonisämpylää

Mistä sitten kaikki alkoi? 1927-ryder-cup

Ryder Cupin historia juontaa juurensa aina vuoteen 1920 asti. Silloin Golf Illustrated ehdotti Professional Golfers Association of Americalle, että 12-20 amerikkalaista pelaajaa valittaisiin pelaamaan vuoden 1921 British Openiin ja sitä varten perustettaisiin erillinen “säätiö/komitea”, joka tukisi tätä “joukkuetta”. Kaiken tarkoituksena oli vain se, että amerikkalainen voisi voittaa myös ensimmäistä kertaa British Openin (Open Championship), jota oli pelattu vuosittain jo vuodesta 1860 lähtien. 1921 The Openin palkintosumma oli 75 puntaa. 1800-luvun puolella se oli 8-30 puntaa. Zach Johnson tienasi tänä vuonna The Openin voitolla 1.150.000,00 puntaa.

17.5.1921 The Times uutisoi, että Amerikka pelaisi 6.6.1921 The Glasgow Herald turnauksen yhteydessä Gleneaglesissa kansainvälisen golfottelun Iso-Britaniaan vastaan. Kyseinen turnaus toimi myös lämmittelyturnauksena varsinaiselle British Openille. Vuoden 1921 British Openin karsinnat olivat tuolloin 21.6.1921

Tästä kyseisestä tapahtumasta sai oikeastaan alkunsa Walker Cup, joka pelataan edelleen amatöörien välisenä. Ammattilaisten välinen tapahtuma jäi vielä odotuttamaan itseään.

Ai niin! Amerikkalainen Jock Hutchison voitti tuolloin 1921 The Openin ensimmäisenä amerikkalaisena, joten komitean työ tuotti halutun tuloksen.

Meni muutama vuosi eteenpäin, kunnes vuonna 1926 poikkeuksellisen suuri joukko amerikkalaisia ammattilaisia purjehti Britanniaan, ottaakseen osaa British Openiin eli The Open Champioshippiin. Helmikuussa 1926 ilmoitettiin Walter Hagenin johdolla, että amerikkalaiset ammattilaiset pelaavat näytösottelun brittiläisiä ammattilaisia vastaan, ennen varsinaista The Open Championshippiä. Huhtikuussa 1926 uutisoitiin, että Samuel Ryder esittelee vuosittain pelattavan brittiläisten ja amerikkalaisten ammattilaisten välisen kilpailun kiertopalkinnon. Kilpailun muoto päätettiin vasta toukokuussa. Samuel Ryder oli itse golfin intohimoinen harrastaja ja menestyvä siementen myyjä, joka sponsoroi yhdessä veljensä Jamesin kanssa golftapahtumia jo vuodesta 1923 lähtien. Mielenkiintoinen yksityiskohta oli se, että Ryder lahjoitti pokaalin varsinaisesti vasta 1927 kilpailussa. On huhuttu, että pokaali ei olisi ollut valmis vielä 1926.

Alkuperäinen Ryder Cup pokaali on tehty kullasta ja sen teettäminen maksoi Samuel Ryderille 250 puntaa. Pokaalin miesfiguurin on huhuttu olevan Abe Mitchell, joka toimi tuohon aikaan prona Verulam Golf klubilla ja oli Ryderin ystävä. Pokaali on muuten 43 cm korkea ja painoa sillä on noin 1,8 kg eli hieman korkeampi ja painavampi kuin FIFA World Cup-pokaali.

imagesBF1L55YM

Kyseinen näytösottelu järjestettiin 4.-5.6.1926 Wentworth Clubin East Course –kentällä ja britit voittivat sen 13-1. Näytösottelu uutisoitiin laajalti pelkästään Ryder Cuppina ja näin tapahtuma sai nimensä The Ryder Cup.

Vuoden 1927 kilpailuun laadittiin viralliset säännöt, valintaprosesseja myöten ja kyseessä oli ensimmäinen virallinen Ryder Cup. Lisäksi alkuvuodesta 1928 päätettiin käytännöllisyyden vuoksi, että Ryder Cup järjestetään vain joka toinen vuosi. Vuosina 1941, 1943 ja 1945 myllersi toinen maailman sota, joten kilpailua ei järjestetty noina vuosina.

Alusta lähtien pelimuotona oli reikäpelinä pelattavat Foursome ja singelit. Fourballs tuli mukaan vasta 1963. Vuosina 1935–1973 britit saavuttivat vain yhden voiton, ja vuonna 1973 turnaus pelattiin ensi kertaa Yhdysvaltain sekä Ison-Britannian ja Irlannin pelaajista koostuneiden joukkueiden välillä. Nykyinen tapa, jossa kilpailevat Yhdysvaltain ja Euroopan joukkueet, otettiin käyttöön vuonna 1979.

Nykyinen formaatti

Ryder Cupissa pelataan nykyisin yhteensä viisi kierrosta perjantai-sunnuntai välisenä aikana.

Vuosi Day 1 Day 2 Day 3 Pisteet
Aamupäivä Iltapäivä Aamupäivä Iltapäivä Aamupäivä Iltapäivä
1979– 4 foursomes 4 fourballs 4 foursomes 4 fourballs 12 singles 28
or or
4 fourballs 4 foursomes 4 fourballs 4 foursomes

Kotijoukkueen kapteeni päättää, missä järjestyksessä kahden ensimmäisen päivän pelimuodot pelataan.

1927_lg2

Vastakkain asettuvat peliparit muodostetaan siten, että kumpikin kapteeni tekee oman listan pelipareista ja peliparien pelijärjestyksestä, tietämättä toisen joukkueen pareista/järjestyksistä. Kapteenit toimittavat tämän listan seuraavan pelimuodon kokoonpanoista ja järjestyksistä kirjekuoressa kilpailun johdolle, aina edellisen pelimuodon päättyessä. Seuraavat peliparit ja pelijärjestykset julkaistaan aina edellisen pelimuodon päätyttyä kokonaan.

Kapteenit/joukkueet eivät siis tiedä etukäteen, ketä kenenkin parin/pelaajan vastaan asettuu toisesta joukkueessa.

 

Pelimuodoista vielä

Perjantaina ja lauantaina pelataan nelinpelejä kahdella eri formaatilla. Toinen on Fourball, joka tunnetaan suomessa paremmin nimellä bestball. Tässä pelimuodossa parin parempi tulos reiältä on joukkueen tulos. Eli jos toinen tekee birdien ja toinen bogin, ei bogilla ole mitään väliä vaan birdie jää voimaan.

Foursome on toinen paripelimuoto. Siinä joukkueiden parit lyövät palloa vuorotellen avauksesta reikään saakka yhtä palloa pelaten. Tässä pelimuodossa päätetään ennen kierrosta kumpi joukkueen pelaajista avaa parittomat ja kumpi parilliset reiät. Eli joka toisen reiän avaa toinen ja joka toisen toinen. Sillä ei ole mitään väliä kumpi on putannut edellisellä reiällä viimeisen putin. Foursomessa vuorotellen koskee myös varapalloa, kadonnutta palloa ja vesiesteeseen lyötyä palloa. Eli jos A pelaaja lyö pallon outtiin, metsään kadonneeksi tai veteen, niin B pelaaja lyö jokaisessa tapauksessa seuraavan lyönnin. Jos alkuperäinen pallo löytyy esim metsästä, niin B jatkaa. Rangaistukset eivät vaikuta lyöntijärjestykseen.

Viimeisenä päivänä pelataan 12 henkilökohtaista reikäpeliä.

Rose

Kaikki ottelut pelataan siis reikäpelinä, eli yksittäisen reiän voittaminen yhdellä tai kolmella lyönnillä ei muodosta mitään merkitystä. Kun toinen joukkue johtaa ottelua useammalla reiällä kuin on jäljellä peli päättyy. Tästä tulee otteluiden tulokset: esim 3/2 tarkoittaa, että voittanut joukkue on johtanut kolmella kun on ollut enää kaksi reikää jäljellä = toisella joukkueella ei ole enää mahdollisuuksia kiriä eroa kiinni ja peli loppuu.

Reikäpelissä on siis yhdentekevää, tekeekö joukkue birdien tai tuplabogin, jos tulos on vain parempi kuin vastustajalla. Reikäpeliin kuluu myös oleellisesti puttien antaminen. Jo 1920 luvulla tästä käytiin voimakasta kädenvääntöä amerikkalaisten ja brittien välillä, koska amerikkalaiset halusivat pelata aina reiän loppuun asti. Historian kirjat puhuvat perinteisesti inside the leather-mittaisten puttien antamisesta, eli hikkorimailan gripin pituisista puteista(12 tuumaa). Ryder Cupissa on perinteisesti nähty useiden metrien pituisia putteja annettavan. Jack Nicklausin Tony Jacklinille antama noin 70 sentin mittainen putti vuoden 1969 Ryder Cupin ratkaisuhetkillä on kuuluisin ja kenties odottamattomin, koska se sinetöi tulokseksi tasapelin. Nicklaus oli upottanut oman puttinsa, mutta hän ei halunnut herrasmiehenä laittaa legendaarista Jackliniä puttaamaan kotiyleisön edessä mahdollisesti ohi ja sen takia hän nosti Tonyn merkin pois griiniltä, putin antamisen merkiksi.

Annetusta putista ei voi reikäpelissä kieltäytyä. Pelaajat voivat myös reikäpelissä jopa sopia, että he tasaavat reiän, kunhan kyseisen reiän pelaaminen on aloitettu.

Reikäpelissä saa harjoitella pelatun reiän jälkeen. Monesti näkeekin, kun pelaajat missatun putin jälkeen harjoittelevat saman putin uudestaan. Tämä ei ole normaalissa lyöntipelissä sallittua.

Ryder Cupissa pelataan siis pisteistä. Voitetusta ottelusta saa yhden pisteen joukkueelle oli kyseessä sitten mikä tahansa ottelu. Tasapelistä molemmat joukkueet saavat 0,5 pistettä. Hävitty ottelu tietää 0 pistettä.

Ryder Cup on pelattu tähän mennessä 40 kertaa. Yhdysvallat ovat voittaneet 25 kertaa ja Britit/Eurooppa 13 kertaa. Ainoastaan vuosina 1969 ja 1989 tuloksena oli tasapeli, jolloin pokaali jäi edellisen turnauksen voittajalle.

Amerikan Billy Casperilla on Ryder Cup voittoja kaikken eniten. Hän on voittanut sen yhdeksän kertaa, kahdeksan kertaa pelaajana ja yhden kerran kapteenina.

2016 Ryder Cup pelataan 27.9- 2.8.2016 Hazeltine National Golf klubilla Chaskassa, Minnesotassa (USA). USAn kapteenina toimii Davis Love III ja Euroopan kapteeni on Darren Clarke.

 

espnapi_dm_140928_golf_pepper_ryder_cup_wmain

Lähteet: Ryder Cup -sivut